top of page

Fotoprojektet på

Aurehøj blev afsluttet med en udstillings-happening, hvor alle elevernes portrætter blev vist på T-shirts. 

Om projektet:

Blikket og billedet
- et portrætprojekt med udgangspunkt i fotografiet.

 

Formål med forløbet er at indlede en dialog med eleverne om, hvordan man fortæller personlige historier med fotografiet, hvad enten man laver et gennemarbejdet portræt, en fotoserier eller enkelte snapshot. Jeg er optaget af at se elevernes billeder og erfare, hvordan hver enkelt elevs blik og historier vil komme til syne.

 

Eleverne vil, igennem huskunstnerforløbet, prøve kræfter med den kreative proces både før, under og efter det øjeblik, det tager at tage et billede og blive bevidste om visuelle fortællinger, fotografiets muligheder og brugen af kameraet som et personligt redskab.

At se er en menneskelig sans, mens blikket er et personligt og kulturelt fænomen, vi er mere eller mindre bevidste om. Med huskunstnerprojektet ‘Blikket og billedet’ ønsker jeg, igennem en række opgaver at arbejde med elevernes sans for at identificere deres personlige blik og iagttagelse.

 

Med temaet ‘Portrætter’ er ideen at arbejde med elevernes fantasi og abstraktionsevne og med alle de måder, man kan fortælle om en person på. I en tid hvor alle tager billeder og deler dem, forekommer det mere relevant end nogen sinde, at vi bevidstgør os om, hvad vi ser, måden vi ser på, og hvordan vi videregiver dette blik. Projektet handler om kvaliteterne ved iagttagelsen om og hvordan denne evne både kan rumme den medlevende og den nøgterne betragtning, alt efter fortællerens ønske.

I arbejdet med iagttagelsesprocessen skelner vi, under hele forløbet, mellem det personlige og det private for at udvikle en forståelse af, hvordan det personlige kan tilføre omverdenen empati, indsigt og inspiration, hvorimod udstillelsen af det private, frarøver os fantasien og den intimsfære alle mennesker har brug for at værne om, for at kunne være sig selv. Projektet berører således også spørgsmål om identitet og om rollen som fortæller.

 

Med denne bevidsthed i bagagen handler projektet om at videregive iagttagelser til omverden. Fra praksis vil vi nærme os en bevidstgørelse af billedets virkemidler. Processen vil gå igennem det fotografiske, og vi vil bruge de forhåndenværende kameraers muligheder.

 

Eleverne vil blive stillet en række opgaver under vejs. Opgaverne handler om at fortælle i billeder, og om hvordan billedelementerne påvirker aflæsningen af billedet. Elevernes arbejder vil, sammen med forskellige professionelle kunstneres værker, blive brugt til gennemgang og dialog om billedernes indhold og fokus. Det er vigtigt for projektet, at alle eleverne deltager aktivt i projektet, da vi også arbejder med at den enkelte elev får en fornemmelse af sit eget blik og gør sig sine egen erfaringer med at bruge kameraet som et personligt redskab.

 

Et andet vigtigt redskab til forløbet er skitsebogen. Alle elever vil, ud over kameraet, skulle bruge et ulinjeret hæfte, der igennem forløbet, som en slags dagbog, skal bruges til noter, ideer, tegnede skitser og mindre udprint af opgaver mm.

Som inspirationskilde på tværs af tiden, vil der blive brugt eksempler fra portrættets historie, både med udgangspunkt i kunsthistorien og fotografiets historie.

 

                                                                                       Marie Rømer Westh, billedkunstner

På Nørre G blev fotografierne printet ud på flot fotopapir, sat i passpartou og udstillet på skolens billedkunstgang.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font.

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page